Wederzijds respect is een essentiële basis voor een goede relatie. Er is geen twijfel dat jij ontzettend veel respect hebt voor je paard, maar is dat ook omgekeerd zo? En dat heeft niets te maken met wel of geen goede band, het gaat puur even om respect.
Dat is namelijk iets wat je enkel kan verdienen door elke dag opnieuw te laten zien dat jij een goede leider bent voor je paard. Het gaat niet om wat je zegt, maar om wat je doet (of wat je net niet doet). Hoe ga jij onder andere om met de subtiele “duwtjes” van je paard?
Laat me je even enkele voorbeelden geven wat ik daar precies mee bedoel:
- je doet het halster en je paard schuurt of duwt met zijn hoofd tegen je
- tijdens het borstelen duwt je paard zijn schouder tegen je, waardoor je uit evenwicht komt of zelfs een stap achteruitzet
- als je je paard achteruit wil vragen en je paard biedt weerstand of komt zelfs in jouw ruimte, alsof hij denkt “ga jij maar voor mij achteruit”
Er zijn ontzettend veel kleine details waarvan de meeste amazones op het eerste zicht denken dat het heel onschuldig is, maar het heeft te maken met de “leiderschapsspelletjes” die paarden onderling in de kudde spelen om hun rangorde te bepalen. En dat leidt weer naar, jawel, wederzijds respect.
Volgens mij zijn we het er allebei over eens dat respect een essentieel basisonderdeel is van een goede relatie, in dit geval de relatie tussen mens en ons paard. Ik ben er absoluut van overtuigd dat jij je paard enorm respecteert, maar het is niet altijd in de omgekeerde richting het geval. Of toch niet op bepaalde momenten.
In dit geval staat dat even los van de band met je paard. Ik ga ervan uit dat je paard jou ontzettend lief, tof en geweldig vindt, maar het stukje respect heeft hier echt puur te maken met leiderschap. Het gaat er hier om of je paard jou ziet als zijn leider en of je zijn respect hebt verdiend.
Zoals ik eerder al schreef, zit dat soms echt in hele kleine en subtiele dingen. Wat heeft een paard nodig: iemand die leidt, die correct is, die ze kunnen vertrouwen, die weet wat ze willen, maar denk er ook aan dat paarden natuurlijk ook graag zelf die leiderschap van je willen overnemen. Het zijn kuddedieren, ze hebben een rangorde en ze willen zelf ook heel graag op dat eerste schavotje komen.
Precies daarom geef jij eigenlijk elke keer een stukje van jouw leiderschap prijs elke keer dat jij voor je paard je voeten verzet door die kleine subtiele duwtjes. Ik nodig je uit om de volgende keer dat je bij je paard bent daar eens extra op te letten. Krijg jij ook van die subtiele duwtjes?
Gelukkig kan je er ook wat aan doen. Wat is namelijk belangrijk: zorg dat je te allen tijde stevig op je beide voeten staat en als je voelt dat je paard met zijn hoofd tegen je schuurt of je uit je evenwicht wil brengen, zet dan je paard zelfs terug achteruit of opzij.
En vooral: wees er steeds meer van bewust dat je paard die dingen doet vanuit hun natuurlijk gedrag en niet om je te pesten. Ze zien het als een spel dat bepaalt wie van jullie 2 de leider is.
Merk je dat je paard je toch wel vaker uit evenwicht brengt dan je eerst dacht, dan nodig ik je van harte uit om deel te nemen aan de gratis online masterclass “Zo vorm je een (h)echt team met je paard” op donderdag 11 februari van 20u00 tot 21u00.
Registreer je meteen via deze link: gratis inschrijven online masterclass
Tijdens de online masterclass bespreken we uitgebreid topics als respect en leiderschap, aangevuld met veel voorbeelden uit de praktijk. Ontdek welke kleine stappen jij elke dag kan doen om steeds meer respect van je paard te verdienen en de leider te zijn waar je paard naar verlangt. En dan kan de fun pas echt beginnen 😉.
Maak er een geweldig weekend van en tot binnenkort!
ps. Heb je mijn podcast al beluisterd? Klik hier voor de eerste aflevering