Er zit wijsheid in het spreekwoord “Goed begonnen is half gewonnen”, vooral als het over paarden gaat. Toch gebeuren er in de paardensport veel foute dingen om de paarden op hoog niveau te krijgen. Naar mijn mening kan het echt wel anders.

De basisopleiding van je paard bepaalt voor het overgrote deel hoeveel plezier of frustratie je later hebt met je paard. Het is dus wel belangrijk om hierbij stil te staan. En ook om te weten dat het op een paardvriendelijke manier kan. (liever een video over dit onderwerp: klik dan hier)

Met paardvriendelijk bedoel ik niet dat je voor alles een wortel nodig hebt of dat je paard altijd zijn/haar zin mag doen. Wat ik daarmee wel bedoel: je paard trainen en alles aanleren met technieken die gebaseerd zijn op hun natuurlijk gedrag.

Dat wil ook zeggen dat je streng durft zijn, maar rechtvaardig. En dat steeds vanuit de juiste intentie. Paarden zijn het ook niet altijd eens met elkaar en op die momenten laten ze dat heel duidelijk merken door te bijten of stampen. Waarmee ik niet beweer dat jij dat ook bij je paard hoeft te doen, laat dat even duidelijk zijn 😉.

Het zijn technieken die vertrekken vanop de manier hoe paarden onderling met elkaar communiceren en dat vertalen we naar onze handelingen en signalen. En dat werkt net zo voor wedstrijdpaarden op hoog niveau, aangezien ze in de eerste plaats ook nog altijd eerst “paard” zijn.

Velen geloven nog steeds dat wedstrijdpaarden “een bepaalde aanpak” nodig hebben en daar ben ik het niet mee eens. Als ik kijk hoe ik een van mijn paarden op 3 jaar tijd met een 3tal trainingen per week heb gebracht naar rijden zonder hoofdstel, waarbij hij ook bijna bomproof is, dan kan dit naar mijn mening in een professionele stal waar ze elke dag met paarden werken zelfs veel sneller.

En weet je wat nog beter is? Ze hoeven er geen tijd mee te verliezen, want het grootste deel van die training kan je zelfs al voordat de paarden onder het zadel zijn.

Op die manier kan je jonge paarden alles leren, zodat ze bijna alles op de grond al kunnen voor hun 3 jaar. Daarna is het enkel nog ruitermak maken en de oefeningen op de grond vertalen in het zadel.

Er is zoveel wat je op de grond kan aanleren: rustig leiden, trailerladen, stilstaan bij opzadelen en verzorgen, voeten geven, handelingen voor de dierenarts, je paard laten wennen aan verkeer en nieuwe plaatsen, vertrouwen opbouwen in vreemde obstakels en ondergrond, …

Je kan je paard alle basisoefeningen op de grond aanleren en je paard helpen om steeds minder te schrikken. En dat zelfs op een veilige manier, waarbij jij met je beide voeten stevig op de grond staat.

Kan je je inbeelden hoeveel steviger de basis, het vertrouwen en de communicatie met je paard dan is?

Ook op oudere leeftijd kan je hiermee aan de slag met je paard om de basis en jullie vertrouwen te verbeteren. Zijn er dingen die niet goed gaan of die je anders wil, voor alles is een oplossing en dat zelfs op een paardvriendelijke manier. Het mooie hiervan is: je kan heel veel zelf doen, tenminste met de juiste kennis en oefeningen.

Zo help ik de mensen van mijn community om bepaalde “dagelijkse frustraties” met hun paarden aan te pakken of de band met hun paard te versterken. Door concrete oefeningen en video’s waar ik zelf met mijn paarden laat zien hoe ik het doe, begrijpen ze steeds hun eigen paard beter.

In die video’s leg ik uit waarom ik het op die manier doe, wat belangrijk is en welk positief effect het heeft op je paard. Want als je 1 ding aanpakt, verbeter je vaak ook iets op een ander gebied. Vele uitdagingen hangen namelijk samen en daar krijg je veel meer inzicht in.

Alles wat je doet kan steeds aangenamer en makkelijker, zowel voor jou als voor je paard. Kijk dit weekend eens kritisch naar wat je anders of beter zou willen. Maak er een lijstje van en ga daarmee aan de slag, stap voor stap.

Weet je niet waar te beginnen, dan is mijn community voor gepassioneerde paardenmensen een goede plek om te starten. Daar vind je veel concrete tips, praktisch advies en video’s met oefeningen om meteen te starten met jouw paard.

 

Wat mijn leden zo appreciëren aan de community is dat ze de technieken en een motiverend duwtje in de rug krijgen om écht te werken aan een hechte band, een duidelijke communicatie en sterk vertrouwen met hun paard. En dat vanuit wederzijds respect voor elkaar.

De paarden zijn dankbaar dat we hen beter begrijpen en vanuit de juiste intentie met hen werken. En dat zorgt voor betere resultaten, ook bij jonge paarden.

Ik nodig je van harte uit om je aan te sluiten bij onze positieve groep van mensen met een groot hart voor paarden.

Heb je een jong paard en ben je er nog niet mee begonnen, neem dan contact met me op en ik geef je met plezier advies om je paard een fantastische start te geven.

Maak er een geweldig weekend van en tot binnenkort!

Klik hier en sluit je aan bij onze community