Iedereen die met paarden werkt, weet dat geen twee paarden hetzelfde zijn. Zelfs wanneer ze op het eerste gezicht veel overeenkomsten hebben—zoals leeftijd, energie en huisvesting—kan hun karakter en manier van leren totaal verschillend zijn. Dit werd onlangs weer duidelijk toen ik twee jonge paarden mocht helpen opstarten.

Hun eigenares volgt me al een tijdje en had al vroeg ingezien hoe belangrijk grondwerk is. Ze wilde haar paarden zelf zadelmak maken en besefte dat een sterke basis en wederzijds vertrouwen dit proces niet alleen veiliger, maar ook vlotter zou maken. Een prachtig uitgangspunt!


Twee paarden, twee karakters


Op het eerste gezicht leken de twee paarden sterk op elkaar: beide waren energiek, nieuwsgierig en leergierig. Toch werd al bij de eerste trainingssessie duidelijk dat ze een heel andere aanpak nodig hadden.

🔹 Paard 1: Dit paard had een natuurlijk zelfvertrouwen en was niet snel onder de indruk. Nieuwe oefeningen kon hij vlot oppikken en hij stond open voor variatie en uitdaging. Hierdoor konden we al snel grotere stappen nemen in de training en afwisseling inbouwen zonder dat het hem onzeker maakte.

🔹 Paard 2: Dit paard bleek veel gevoeliger. Hij hield zijn hoofd hoog, stond voortdurend op scherp en was snel onrustig bij nieuwe bewegingen of signalen. Ondanks dat hij vertrouwen had in mensen, waren het de kleinste aanwijzingen en veranderingen in lichaamstaal die hem deden schrikken. Bij hem was een andere aanpak nodig: extreem kleine stapjes, geduld en de tijd geven om elk onderdeel te begrijpen en te verwerken.


De kracht van maatwerk


Tijdens de training werd het voor de eigenares een ware eyeopener hoe verschillend de aanpak per paard moest zijn. Terwijl het eerste paard groeide van afwisseling en uitdaging, had het tweede paard juist rust en voorspelbaarheid nodig om zich veilig te voelen.

Wat deze ervaring nogmaals bevestigt, is dat training niet volgens een vast schema of een standaardmethode verloopt. Zelfs bij de basis van grondwerk moeten we kijken naar het individu en daarop inspelen. Het is geen kwestie van “dit is de beste manier” maar van “wat heeft dit paard nodig om te leren en zich goed te voelen?”.


De sleutel tot succes


Dankzij deze op maat gemaakte aanpak boekten beide paarden al tijdens de eerste sessie mooie vooruitgang. De eigenares zag hoe krachtig het was om echt naar haar paarden te kijken en hun signalen te begrijpen. Door niet blindelings dezelfde technieken toe te passen, maar per paard aan te voelen wat nodig was, werd de training een positieve ervaring voor iedereen.

Moraal van het verhaal? Twee op het oog gelijkaardige paarden kunnen toch een totaal andere trainingsaanpak nodig hebben. Het is onze taak als trainers en eigenaars om hen die aanpak te geven. Wanneer we dat doen, bouwen we niet alleen aan een sterke basis, maar ook aan een diep vertrouwen tussen mens en paard.

Wil jij ook een sterke basis leggen voor jouw paard met een training op maat? Neem gerust contact met me op, dan kijken we samen hoe ik jou en je paard kan helpen!

Geniet van de tijd met je paard en tot binnenkort!

Enthousiaste groeten,
Dorien